Gemini HR

Megtalálni és megtartani

Czine Tamás

Fluktuációs körkép 2023-ban

Mire figyeljünk, ha szeretnénk megtartani egy nehezen megtalált, új munkatársat, hogyan segíthetjük az ő beilleszkedését, ezáltal cégünk hatékonyságát? Melyek voltak a 2023-as év fluktuációs kihívásai, képezhetjük-e magunkat ennek leküzdésére vezetőként? Ezekre a kérdésekre keressük a választ év végi, visszatekintő írásunkban.

Vállalkozásunk, a Gemini HR tíz éve elkötelezett a minőségi, szakképzett munkaerő kölcsönzésében vagy épp egy megbecsülést nyújtó munkahely megtalálásában, megtartásában. Így fontosnak tartjuk, hogy időről időre felhívjuk partnereink figyelmét a HR-trendekre, folyamatokra annak érdekében, hogy növelhessük hatékonyságukat. A 2023-as év ráadásul egy nagyon változatos és kihívásokkal teli időszak volt a HR-eseknek és a HR szolgáltatóknak egyaránt.

Hullámzó és stagnáló gazdaság egyszerre jellemezte ezt az esztendőt. Ez hatást gyakorolt a munkaerőpiacra, amelynek eredményeként folyamatos volt az átrendeződés. Több olyan felmérés és publikáció is olvasható, amit különböző HR szolgáltatók végeztek a munkavállalók körében. Ezekből egyértelműen kirajzolódik a „TOP 3” fluktuációs ok a szellemi és a fizikai munkavállalók tekintetében egyaránt.

Nézzük is, melyek ezek az okok:

  • A nem megfelelő fizetés

Folyamatos hajsza volt a 2022-2023-as év a munkáltatók számára a bérek tekintetétben. A cégek többszöri évközi béremeléssel, különböző plusz juttatási csomagokkal és egyéb megtartást ösztönző intézkedésekkel próbálták a gazdasági hatások által okozott extra magas infláció terhét enyhíteni a dolgozóiknak.

Hátrányba és nagyon nehéz helyzetbe kerültek azon vállalatok, amelyek eddig sem tudtak igazán versenyképes bérszintet biztosítani. Azon munkavállalóknak – legfőképpen a kék galléros munkakörben dolgozóknak-, akik szinte a napi megélhetésért küzdenek, egyetlen megoldásként csak a munkahely váltás maradt.

  • Vezetővel való általános, rossz kapcsolat

A munkavállalók lelki egészségét negatívan befolyásolja, ha nem megfelelő a vezető. Ez hosszú távon rombolja a motivációját és csökkenti a teljesítményét az adott kollégának, ami a távozáshoz vezető út lesz. A legfőbb probléma ezeknél a vezetőknél, hogy rosszul kommunikálnak, mondjuk így: felsőbb rendűnek tekintik magukat és szakmai szempontból is elég hiányos tudással rendelkeznek.

A vezetők képzése egy egyszerű, nem túl költséges, de hosszú távon sokkal kifizetődőbb megoldás lehet. Hiszen egy új dolgozó felvétele, és betanítása jóval nagyobb költséget és energiát jelent, mint a már meglévő munkatárs megtartása.

  • Onboarding hiánya

Kulcskérdés legyen szó bármilyen pozícióról, ha az új belépő nem kap elég figyelmet és nincs idő a betanításra, nagy eséllyel nem fogja magát jól érezni. Nem alakul ki sem a bizalom, sem az elköteleződés a cég irányába.

Kiemelt szempontnak kellene lennie minden vállalkozás esetében, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban tudjuk integrálni az új munkatársakat. Fontos, hogy legyen egy koncepció az onboarding folyamatra. Itt nem kell feltétlenül nagyon bonyolult és hosszan összeállított, több oldalas terv és szabály dokumentációra gondolni. Egy egyszerűbb, főbb feladatokat tartalmazó lista is már elegendő ahhoz, hogy elinduljunk a sikeres onboarding útján.

Ha még több HR szakmai tartalmat szeretnél olvasni kattints ide: https://geminihr.hu/

Megosztás:

Hasonló cikkek

Czine Tamás

Megtalálni és megtartani

Fluktuációs körkép 2023-ban Mire figyeljünk, ha szeretnénk megtartani egy nehezen megtalált, új munkatársat, hogyan segíthetjük az ő beilleszkedését, ezáltal cégünk hatékonyságát? Melyek voltak a 2023-as

Czine Tamás

Szívvel lélekkel a szakmáért és az ügyfelekért

A Gemini HR sikertörténete – A kezdetek Egymás támogatása és segítése, ez volt az egyik legfőbb motiváció, amely közös cégük megszületéséhez vezetett. Ikertestvérekként mindig, mindenhol